В Україні ухвалили реформу щодо шкільного харчування: що передбачено?

Джерело:  ua.news  /  12:31, 1 Листопада 2023

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки

Кабінет міністрів затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки.

Новий підхід сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.

Реформа має чотири стратегічні цілі:


  • організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;

  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

  • впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування



«Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих», — наголосили у відомстві.

Серед показників досягнення стратегічної мети:


  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;

  • збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків



Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Попри пандемію та повномасштабну війну, за три роки вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів.

Зокрема, були розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках, відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах.

В межах співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.

Вгору