Українці скаржаться на "погану якість газу", пояснюючи це тим, що вода в чайнику повільно закипає. При цьому в "Нафтогазі" стверджують, що це пов’язано з іншими факторами, тоді як технічно розбавляти газ і робити його менш якісним практично неможливо.
Про це повідомляють на офіційній сторінці "Нафтогазу" у Facebook. "Система герметична. Будь-яке втручання у розподільчу мережу – це падіння тиску газу і, як наслідок, його відтік. Відповідно, такі втручання неможливі через забезпечення безпеки, а система не пристосована для додавання домішок", – повідомляють у компанії.
Причиною повільного закипання води в чайнику на газовій плиті може бути:
Технічний стан газової плити. Якщо пальники не відрегульовані або засмічені, якість полум’я може бути змінена.
Дотримання чистоти газових приладів. Користувачі газу повинні постійно стежити за чистотою газових приладів ы своєчасно прибирати залишки сміття, які можуть забити пальники та вплинути на якість подачі газу.
Якість посуду. Наявність накипу на дні та стінках також впливає на час закипання води. Своєчасне очищення посуду від накипу вплине на час приготування.
Ефективне використання об’ємів рідини. Наприклад, для приготування чашки чаю недоцільно кип’ятити повний чайник 2-3 літри. Це впливає на час приготування та економію природного газу, який доведеться сплачувати за лічильником.
Провітрювання приміщень, де використовуються газові прилади. Одним із факторів безпечного та стабільного горіння газу є приплив повітря до приміщення, де використовуються газові прилади. Один із показників якості природного газу – це теплота згоряння (калорійність). Вона має становити не менше 7600 ккал/м3. Але українцям постачається навіть якісніше паливо з калорійністю в середньому 8300 ккал/м3.
Розведення газу неможливе у технологічному процесі, оскільки це було б небезпечно та економічно невигідно. Щодня на ГРС проводиться аналіз природного газу на відповідність стандартам. Від ГРС до газорозподільних мереж, зокрема газорегулюючих пунктів (ГРП).