У наступному навчальному році для українських дітей в школах підготували нове меню. Всього в ньому 160 різних страв, які повинні забезпечити учнів збалансованим і корисним харчуванням. У раціоні збільшено кількість фруктів і м'яса, вилучені ковбасні вироби і в рази зменшено кількість цукру і солі.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.
У новому меню немає ковбас, сосисок або консервів: дозволені спеції; збільшено кількість фруктів, м'яса і молочних продуктів є страви для тих, у кого алергія на молоко; зменшено кількість хліба, цукру і солі.
Страви не можна смажити.
Модернізації дочекалися харчоблоки майже двох тисяч шкіл по всій країні. Це трохи більше, ніж 10% від загальної кількості. Збалансованою і корисною їжею хочуть годувати всіх школярів вже з наступного навчального року.
Олена Зеленська взяла участь у презентації Плана заходів з реформування системи шкільного харчування. Представили нове більш корисне 4-тижневе меню для школярів. В його складі аж 160 страв. реформу шкільного харчування.
Про це повідомляє пресслужба Президента України.
Шкільне меню вирішили змінити у зв’язку з новими санітарними правилами та норми, які діють з 1 січня. Зокрема, збільшена кількість білків: молока, м'яса, риби, бобових та круп. Водночас зменшили кількість солі та цукру для дітей.
Шеф-кухар Євген Клопотенко, який бере участь у реформуванні шкільного харчування, розповів, що в Україні розробили 160 страв, з яких складається меню для школярів.
Під час презентації показали таке меню:
- салат з морквою, сиром та сметаною,
- шпундру (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),
- булгур,
- львівський сирник,
- йогурт,
- фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).
Перша леді Олена Зеленська відзначила, що у 91% їдалень в містах і 98% їдалень в селах ніколи не перевіряли калорійність страв. За її словами, у 52% шкіл в селах та 40% в містах немає необхідних для нормального харчування дітей приміщень та обладнання.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що саме нездорове харчування сприяє виникненню неінфекційних хвороб.
За словами першої леді України, перший етап реформування шкільного харчування вже закінчився.
У навчальних закладах заборонено годувати дітей:
- м'ясними та рибними продуктами промислового і кулінарного виробництва, грибами;
- непастеризованим молоком і молочними продуктами, виготовленими з нього;
- непастеризованими соками, газованими напоями та кавою;
- продуктами, які містять понад 0,12 грам солі на 100 грам готового продукту або понад 10 грам цукру на 100 грам готового продукту;
- кондитерськими виробами та солодкими зерновими продуктами, виробами з кремом, морозивом, харчовими концентратами.