У Луцьку відкрили кав’ярню, де працюють люди з синдромом Дауна

Джерело:  shotam.info  /  10:59, 10 Січня 2020

Найкраща робота для “сонячних” людей

У Луцьку запрацювала особлива кав’ярня, серед персоналу якої – хлопці з синдромом Дауна. Заклад «Старе місто» розташований на вулиці Драгоманова, 11, повідомляє видання Волинські новини.

Особлива кав’ярня

У кав’ярні «Старе місто» пропонують багато видів кави та різноманітні чаї. Також тут величезний вибір крафтових тістечок та випічки. А працюють офіціантами двійко «сонячних» хлопців – 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад.

Зі слів мами одного із хлопців, голови громадської організації батьків дітей із синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку Олени Мельник, хлопці проходять навчання у досвідченої баристи, тому цілком можливо, що у майбутньому готуватимуть каву самостійно, адже дуже цього хочуть.

Вклали заощадження

Як пояснила пані Олена, для стартапу обидві сім’ї використали суто власні заощадження.

«Захотіли, зробили, й будемо далі шукати фінансову підтримку, аби продовжити гарну справу. Сподіваємось, що з часом кав’ярня приноситиме нам дохід, аби ми мали змогу окупити відкриття закладу. Але, звичайно, будемо шукати підтримку, бо оренда приміщення у Старому місті вартує немало», – зазначила жінка.

Вона розповіла, що до цього 18-річний Валентин протягом місяця працював у кафе «Юлія» офіціантом, і у нього, зі слів жінки, це чудово виходило. Натомість Андрій Мельник мав досвід роботи у компанії «Тигрес».

Найкраща робота для “сонячних” людей

Як показує світова практика, саме в такому виді роботи “сонячні” люди можуть себе найкраще реалізувати. Як варіант – супермаркети і пекарні.

“Яскравими прикладами для наслідування для нас є кафе «Ровнік» у Польщі та ресторан «У Тіма» в Америці, куди масово їдуть люди, замовляють сніданки ланчі та обіди. Сподіваємося, наша кав’ярня буде не менш популярною. Також це буде як арт-майданчик для творчих вечорів, майстер-класів, місце для туристів”, – розповіла Олена Мельник.

Нині Валентин Новосад навчається у Волинському коледжі Національного університету харчових технологій за спеціальністю «офіціант». Він вміє готувати каву і ознайомлений з базовими операціями на кухні. Андрій Мельник свого часу здобув спеціальність «фотограф» у одному із профтехучилищ Луцька, проте влаштуватись за фахом йому не вдалося.

Зауважимо, що раніше заклад належав двом ветеранам АТО: у 2018 році лучани Анатолій Форманюк та Микола Кравчук, які раніше не були знайомі, хоч обидва воювали в 2014 році на сході у складі 51-ї бригади, пройшовши курси в школі лідерства для учасників бойових дій, започаткували власну справу. У листопаді 2019 року Микола Кравчук повідомив про закриття кав’ярні.

Вгору