На сімейному сільськогосподарському підприємстві «Агробізнес», що в селі Мар’янівка Каховського району Херсонщини, лаванду додають…до сиру з власної сироварні. Продукт набуває ніжно-бузкового кольору, й дуже незвичайного пікантно-гоструватого присмаку. Про це розповідає agro-yug.com.ua.
Понад 50 сортів сиру
Фінансовий директор підприємства Данило Репілевський каже, що це маркетингова стратегія: постійно балувати гурманів апетитними новинками.
«Загалом, наша сироварня випускає понад п’ятдесят різноманітних сортів сиру. Нещодавно, приміром, у ній народився сир «гламурного» рожевого кольору – його купують із задоволенням. Але споживач і далі хоче бачити на прилавку щось нове й смачнюще, тож ми це йому й даємо. Окрім лавандового, розробили рецепти ще десяти сортів сиру – зокрема, трикольоровий мозаїчний, лінійку преміям-сирів, витриманих у нашому власному «депозитарії» рік і більше. У магазинах по всій Україні сир здебільшого трапляється молодий – «віком» у три-шість місяців. А слід пам’ятати, що він – як вино. Чим більше витримка, тим яскравіше розкривається смаковий «букет», – пояснює Данило Репілевський.
Куди продають?
На сироварні у Мар’янівці сир готуються з добірного молока елітних кіз альпійської породи. Їх стадо на тутешній фермі поки що невеличке, хоча за останні роки воно зросло з двадцяти особин до трьохсот.
Сир продають в обмежених кількостях тільки на Херсонщині та Миколаївщині. Але покупці марянівські смаколики вже добре розкуштували, тому і в нашій області, і в сусідній на прилавках вони не залежуються: нові партії за один-два дні «змітають».
А в часи коронавірусної епідемії попит на крафтовий сир з сімейної сироварні у таврійському степу ще й збільшився. Адже натуральний сир з Мар’янівки насичений пребіотиками, які нормалізують роботу кишково-шлункового тракту й укріплюють імунітет. Що й дає змогу успішніше протистояти небезпечному «ковіду». До того ж, у ньому відсутня лактоза, через алергію на яку потерпає чи не половина наших співгромадян.
Приймають туристів
На сімейній фермі «Агробізнесу» із задоволенням приймають туристів. Їм і дегустації влаштовують, і охоче показують, як з козячого молока народжуються справжні кулінарні шедеври. Генеральний директор сімейного підприємства «Агробізнес» Едуард Репілевський розповів, що після пом’якшення карантину у Мар’янівці вже побували десятки екскурсів – як правило, сюди заїжджають після відвідин заповідника Асканія-Нова. Прийняли вже понад двісті гостей, причому не тільки з усіх кінців України, а й навіть з Білорусі. І вважають, що це мало: адже торік, у сприятливіші часи, їх було більше тисячі. Але їх потік знову зростає: бажаючі помилуватися красою таврійського степу, й скуштувати чудовий сир на всі смаки, який відповідає найвищим світовим стандартам якості були й будуть завжди.