Вимоги про тимчасові правила роботи закладів громадського харчування опублікувало Міністерство охорони здоров’я.
Зокрема, відвідувачі будуть зобов’язані пересуватись та заходити у заклад в масці, дезінфікувати руки перед входом до приміщення та сидіти за столом не більше чотирьох. Представники закладів також повинні бути в медичній масці чи респіраторі, окулярах та одноразових рукавичках.
Серед основних вимог до роботи закладів:
- дотримання відстані щонайменше 1,5 метра між сусідніми столами; розміщення не більше чотирьох гостей за одним столом (без урахування дітей до 14 років), якщо столи не відокремлені суцільною перегородкою;
- на вході до закладу організувати зони для обробки рук дезінфекторами спиртовмісними засобами з концентрацією спиртовмісної речовини більш як 60% (ізопропілові спирти) та понад 70% (етилові спирти);
- біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесене маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції щонайменше 1,5 метра між клієнтами;
- дозволяється відокремлення столів один від одного перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
- меню розміщується для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення – у кількості, достатній для уникнення скупчення людей, або на столах із матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом; дозволяється видавати одноразові паперові меню з подальшою утилізацією;
- видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для його миття за високих температур у посудомийній машині з використанням миючих засобів;
- дозволяється користуватися одноразовим посудом із картону чи паперу; прибори й кондименти (цукор, мішалки, трубочки) мають бути в індивідуальній упаковці;
- забезпечується можливість безготівкового розрахунку;
- представники закладів повинні бути одягнені в медичну маску чи респіратор, окуляри та одноразові рукавички; після кожного зняття витратних захисних матеріалів працівник повинен ретельно помити руки або обробити антисептичним засобом; адміністрація повинна провести навчання працівників щодо правил засобів індивідуального захисту;
- проведення регулярного температурного скринінгу працівників перед початком робочої зміни; недопуск до роботи працівників, у яких виявили температуру тіла понад 37,2; обов’язкова дезінфекція засобу вимірювання температури.
Водночас, у МОЗ заборонили самостійний вхід гостей до закладу без супроводу працівника закладу; функціонування дитячих кімнат; проведення публічних заходів (банкетів, майстер-класів тощо) у понад 10 осіб; приготування їжі на відкритих кухнях (окрім відгороджених від відвідувачів перегородкою); функціонування буфетів самообслуговування.