Чому "ти не ти, коли голодний"?

Джерело:  uainfo.org  /  13:58, 9 Квітня 2023

Вчені з університетів Північної Кароліни, Гарвардського та Прінстонського (США) вирішили з'ясувати, чому багато людей відчувають неприємні відчуття, коли голодні

Дослідники зі США дізналися, чому ми почуваємося погано, коли голодні. У всьому винні бактерії нашого організму. При нестачі певних поживних речовин вони виділяють токсини.

Вчені з університетів Північної Кароліни, Гарвардського та Прінстонського (США) вирішили з'ясувати, чому багато людей відчувають неприємні відчуття, коли голодні. Вони запідозрили у цьому бактерії, що живуть у наших організмах. Свої висновки дослідники представили у журналі Nature Microbiology, інформує UAINFO.org.

Як об'єкт дослідження вчені вибрали паличкоподібну бактерію Clostridium perfringens, яка живе в кишечнику людини та інших хребетних, а також комах. Дослідники з'ясували, що генетично ідентичні клітини у бактеріальному співтоваристві Clostridium perfringens виконують різні функції. Одні групи цієї спільноти відрізняються «зразковою» поведінкою, а інші виробляють токсини, через які ми почуваємося погано і навіть хворіємо.

Щоб дізнатися, чому ідентичні бактерії поводяться по-різному, вчені скористалися спеціальним пристроєм — генератором мікрофлюїдних крапель, за допомогою якого розділили окремі бактеріальні клітини на краплі, а потім проаналізували кожну з таких клітин.

З'ясувалося, що клітини Clostridium perfringens, які не виробляли токсини, добре забезпечувалися поживними речовинами. Тим же, хто в буквальному значенні «бризкав отрутою», не вистачало найважливіших поживних елементів. Вчені вважають, що ці токсини змушують людину почуватися погано. Коли бактерії «нагодували», вони відразу почали «поводитися гарно».

Токсини, що виділяються бактеріями, призводять до захворювань не тільки у людей, але, наприклад, у курей, яких розводять на фермах. Без використання антибіотиків птахи починають хворіти. Але через проблему антибіотикорезистентності від цього виду терапії повсюдно відмовляються. Що ж запропонувати натомість? Дослідники зі США вважають, що їхня робота допоможе пролити світло на це питання. Тепер, коли вчені знають, які поживні речовини відіграють роль у токсичності бактерій, вони можуть знайти фактори, що «вимикають» вироблення цих токсинів. На думку вчених, це допоможе виявити механізми створення нових ліків — альтернативи антибіотиків.

Вгору